W jakich rejonach Polski spotkasz kukurydzę
Na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia obszarów, na których uprawia się kukurydzę znacznie się zwiększyły. Dotyczy to zarówno terenów w Europie i na świecie jak i w Polsce, która propaguje uprawę tej rośliny. Zwiększenie się powierzchni terenów uprawnych niesie za sobą konsekwencje w postaci wzrostu ilości zboża, które jest na niej zasiewane. Tak dzieje się także w przypadku kukurydzy, którą polscy rolnicy chętnie wybierają jako roślinę uprawną. Gdzie najczęściej możemy ją spotkać? W Polsce kukurydza zajmuje ponad 750 tysięcy hektarów pól uprawnych. Ze względu na warunki atmosferyczne możemy wskazać 3 obszary, na których jest jej najwięcej:
- rejon południowo-wschodni i południowo-zachodni, na którym panują najkorzystniejsze warunki do uprawy kukurydzy, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie wysokich plonów oraz pełnej dojrzałości roślin w okresie wegetacyjnym,
- rejon środkowej Polski - w tym przypadku dojrzewanie zasianej kukurydzy przebiega powoli oraz niepomyślnie, przez co zakres zbioru jej plonów pozostaje mniejszy; zaleca się tu uprawę kukurydzy na kiszonkę, a jeśli chcemy zebrać ją w postaci plonów, to możliwe jest to tylko dzięki stosowaniu odmian wcześniejszych,
- rejon północny - na tych obszarach nie zaleca się uprawiania kukurydzy na ziarno, bowiem plony będa mieć problem z uzyskaniem pełnej dojrzałości. Możliwe jest jedynie uprawianie wczesnych odmian na kiszonkę.
Najważniejsze zasady uprawiania roślin
Kukurydza pod względem powierzchni uprawy na świecie plasuje się na trzecim miejscu, zaraz za pszenicą i ryżem. Jest wykorzystywana zarówno w celach spożywczych, jak i pastewnych, czy jako surowiec przemysłowy. Dlatego więc możemy spotkać się z różnymi jej odmianami. Pamiętać należy, że w naszym kraju znajdziemy kilkadziesiąt odmian kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno, grys, kiszonkę czy biogaz. Jedna z najpopularniejszych odmian to SY Talisman z przeznaczeniem na ziarno. Sprawdza się zarówno w dobrych jak i słabych latach. Cechuje się stabilnym i wyrównanym plonem. W roku 2016 w doświadczeniach COBORU odmiana SY Talisman uzyskała plon 111% wzorca, co daje 135,5 dt/ha. Jest to lider plonu ziarna nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i Austrii. Jeśli chodzi o odmiany na kiszonkę to zaufaniem rolników stawiających na wysoki plon oraz jakość kiszonki cieszy się odmiana SY Kardona. W doświadczeniach COBORU w 2016 roku odmiana SY Kardona uzyskała najwyższy w grupie plon suchej masy: 224,6 dt/ha, co stanowi 105% wzorca. Zdrowe, bardzo silnie ulistnione rośliny z dużym udziałem kolb dają plon o wysokiej strawności i koncentracji energii. Odmiana SY Kardona należy do grupy POWERCELL - nowoczesnych odmian spełniających wysokie wymagania producentów i hodowców bydła.
Podczas uprawy kukurydzy warto pamiętać o kilku jej cechach charakterystycznych:
- kukurydza ma duże wymagania świetlne, dlatego trzeba jej zapewnić doświetlenie, bowiem w naszych rodzimych warunkach trudno jest zapewnić jej odpowiednią ilość światła,
- roślina posiada niski współczynnik transpiracji, co oznacza, że jej gospodarka wodna jest oszczędna,
- duża ilość opadów sprawia, że roślina kiełkuje lepiej i szybciej,
- kukurydza ma duże wymagania cieplne, początkowo wytrzymuje niższe temperatury, jednak w dalszym okresie wzrostu najlepiej rozwija się w temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza.
Najczęściej popełniane błędy
Kukurycza i jej uprawa w Polsce jest bardzo popularna, jednak powodzenie jej uprawy zależy od kilku czynników. Przede wszystkim, jeśli chcemy, by nasza uprawa przyniosła duże plony, wybierzmy odpowiednią odmianę rośliny. Zapewnijmy jej także jak najlepsze warunki wzrostu, zgodnie z jej wymaganiami. Najczęściej popełnianym błędem wśród uprawiających kukurydzę jest przypadkowy wybór odmiany, która zostaje zasiana. O powodzeniu rozwoju plonów decyduje też czas siewu - nie można więc go rozpocząć zbyt wcześnie lub zbyt późno. Do typowych błędów, których należy unikać, zaliczyć można też nieprawidłowe nawożenie czy odchwaszczenie terenu uprawnego. Pamiętać trzeba, że jeśli nie zastosuje odpowiedniej agrotechniki, plony nie będą odznaczać się dużą liczebnością oraz jakością.