Whisky ze Szkocji
Napój alkoholowy, jakim jest whisky powstaje z destylacji zacieru zbożowego i poddawana jest dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Szkocka whisky jest uznana za najlepszy z tej kategorii trunek. Sposób produkowania szkockiej whisky jest ustalony przede wszystkim przez Scotch Whisky Regulations 2009. Zgodnie z prawem szkocka whisky jest leżakowana na terenie Szkocji w dębowych beczkach o objętości nieprzekraczającej 700 litrów przez co najmniej trzy lata, jest destylowana w destylarni znajdującej się na terenie Szkocji, nie zawiera dodatków z wyjątkiem wody i karmelu prostego jako barwnika oraz zawiera co najmniej 40% alkoholu (objętościowo).
W Szkocji każda destylarnia produkuje whisky o indywidualnym, swoistym charakterze wynikającym m.in. z jej usytuowania i aparatów destylacyjnych. Duże znaczenie mają tutaj rejony, które produkują zróżnicowane whisky. Dzielą się na: Lowlands, Highlands, Speyside, Islay oraz Campbeltown.
Single Malt Scotch Whisky
Single malt – whisky słodowa powstaje z jednego gatunku zboża (jęczmienia) w jednej, konkretnej destylarni. Destylowana jest w alembikach (kubełkowych aparatach destylacyjnych). Trwa to znacznie dłużej niż wymagany przez prawo okres 3 lat. Ten rodzaj szkockiej whisky produkuje się przede wszystkim w regionie Lowlands, gdzie jest ona potrójnie destylowana oraz Speyside, skąd pochodzą dwie najlepiej sprzedające się Single Malt Scotch Whisky – The Glenlivet i Glenfiddich. Do tego rodzaju szkockiej whisky należą także : Aberfeldy, która jest szesnastoletnią whisky, słynącą z łagodnych i słodkich aromatów oraz Abelour, która jest kilku lub nawet osiemnastoletnia.
Mawia się także im dłużej whisky leży w beczce tym jest lepsza. Jest to prawdziwe stwierdzenie, jednakże zależy to także od rodzaju beczki. Ten rodzaj szkockiej whisky jest jednym z najbardziej popularnych. Ze względu na produkcje jej w jednej, konkretnej destylarni jest ona zawsze niepowtarzalna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wiele koneserów, choć pała zamiłowaniem do innych bardziej złożonych whisky, tak rodzaj single malt jest wieczny i należy do tych podstawowych, na które zawsze będzie zapotrzebowanie. Szkocką whisky uznano za najpopularniejszą na świecie. Ze względu na swoją różnorodność i wysoką jakość jest znana każdemu, kto choć raz sięgnął po jakąkolwiek. Wieść o niej roznosi się zawsze i przy każdej okazji, gdzie jest styczność z alkoholem.