Porcelana czy ceramika?
Oba materiały znane są od wieków i mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ wytwarzane są w bardzo podobny sposób – wypalanie w wysokich temperaturach odpowiednio uformowanych materiałów: kwarcy, glinek, gliny. Porcelana, nazywana białym złotem, jest tak naprawdę bardziej szlachetną odmianą ceramiki, która nie tylko jest niezwykle wytrzymała i charakteryzuje się długą żywotnością, lecz – w porównaniu do ceramiki takiej jak porcelit, fajans czy kamionka – przepuszcza światło. To właśnie ta cecha pozwala odróżnić prawdziwą porcelanę od podróbki – patrząc na naczynie pod słońce, oryginał przepuszcza jego promienie.
Co sprawdzi się lepiej w gastronomii? Tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od klimatu, jaki panuje w lokalu. Porcelana jest szlachetna i pięknie się prezentuje, dlatego w bardziej wystawnych restauracjach to właśnie ona króluje. Jednak naczynia ceramiczne są równie ładne i wytrzymałe, dodatkowo można w nich bez obawy zapiekać nasze dania, ponieważ równomiernie roznoszą ciepło, a ich cena jest zdecydowanie niższa od oryginalnej porcelany.
Fine Dine porcelana
Marka Fine Dine to polski producent i dystrybutor, z którego oferty wyposażenia gastronomicznego korzystają restauracje i hotele na całym świecie. Porcelana Fine Dine jest w ofercie sklepu a’Gusto: https://agusto.pl/620-porcelana-fine-dine. Znajdziemy tam różne kolekcje, każda wyjątkowa i wysokiej jakości, dostępne w kolorach ciemnych, kremowych i odcieniach bieli, z ręcznymi zdobieniami dodającymi charakteru. Talerze dostępne są zarówno kwadratowe, prostokątne, jak i okrągłe czy owalne, będą zatem niezwykle funkcjonalne i podawać w nich możemy wiele potraw. Porcelana Fine Dine to też dzbanki do herbaty, filiżanki, miski i miseczki, oraz specjalne talerze do pizzy i pasty. Dzięki różnorodności kolekcji zastawę dopasować możemy do wystroju wnętrza, dodatków i dekoracji tak, by wszystko razem tworzyło niepowtarzalny klimat.
Tego nie może zabraknąć!
Mówiąc o zastawie stołowej, zawsze na myśl przychodzą talerze, półmiski, miski – czyli naczynia, na których podajemy dania, ale to też filiżanki, dzbanki do herbaty, szklanki, kieliszki i sztućce. W zależności od tego, co mamy w menu, dobieramy ilość i rodzaj naczyń kupowanych do lokalu. Jeśli nasza oferta bogata jest w wina, zadbajmy o kieliszki przeznaczone do różnych typów win, jeśli w drinki – musimy wyposażyć się w szklanki do najpopularniejszych koktajli. W restauracjach włoskich nie może zabraknąć talerzy do pasty i pizzy, w końcu to dania, dla których przychodzą nasi klienci i ważne jest, by zadbać o ich odpowiedni wygląd – to też będzie świadczyć o naszym profesjonalnym podejściu do gastronomii.
Wybierając zastawę stołową do lokalu gastronomicznego, pamiętajmy, by była ona trwała, funkcjonalna, ale też ładna – może ona stanowić istotny element dekoracyjny, dopełniający wnętrze, a klienci, którzy jedzą również oczami, na pewno chętniej odwiedzą nas po raz kolejny.