Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra ¦l. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Ole¶nica Paczków Polkowice
¦roda ¦l. Strzelin ¦widnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Z±bkowice ¦l. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomo¶ci Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny ¦l±sk

Wrocław
Kuchenki gazowe mog± szkodzić zdrowiu?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
To FAKT! Mog± zaszkodzić zwłaszcza wtedy, gdy w czasie gotowania pomieszczenie jest słabo wentylowane. Wstawiaj±c zatem garnek na gaz uchylmy okno, a niezależnie od tego nawyku dbajmy o to, by wentylacja w mieszkaniu działała bez zarzutu.
Kuchenki gazowe mog± szkodzić zdrowiu?

Naukowcy ze School of Public Health należ±cej do University of California, Los Angeles opublikowali niedawno raport na temat wpływu domowych urz±dzeń spalaj±cych gaz ziemny na jako¶ć powietrza i zdrowie.

Raport powstał z my¶l± o mieszkańcach Kalifornii, ale można przyj±ć, że niesie informacje cenne dla wszystkich.

- Celem tego raportu jest dostarczenie informacji mieszkańcom Kalifornii o tym, jak zanieczyszczenia pochodz±ce z zasilanych gazem urz±dzeń wpływaj± na powietrze i jakie nios± skutki zdrowotne. Agencje działaj±ce w Kalifornii zwykle koncentruj± się na emisji gazów cieplarnianych i ich wpływie na zmiany klimatu, ale dużo mniej uwagi po¶więcaj± temu, jak paliwa kopalne używane w domach mog± pogorszyć jako¶ć powietrza i wpłyn±ć na zdrowie publiczne - powiedziała główna autorka raport prof. Yifang Zhu.

Jego autorzy odkryli, że podczas gotowania stężenie tlenku węgla i dwutlenku azotu mog± przekroczyć normy stanowe i krajowe. Problem szczególnie dotyczył dwutlenku azotu.

Na przykład w sytuacji, kiedy płyta kuchenna i piekarnik działały razem przez godzinę, stężenie dwutlenku azotu przekraczało normy w 90 proc. uwzględnionych w modelu scenariuszy.

Z kuchenek mog± też uwalniać się cz±stki stałe i formaldehyd.

Naukowcy pisz± o takich możliwych zagrożeniach długotrwałej ekspozycji na szkodliwe zwi±zki, jak większe ryzyko chorób układu oddechowego, układu kr±żenia, a nawet nowotworów i przedwczesnej ¶mierci.

Stężenie szkodliwych gazów jest największe w mieszkaniach, ze względu na stosunkowo mał± powierzchnię.

Jak podkre¶laj± badacze, duże znaczenie odgrywa także wentylacja. Je¶li więc kto¶ gotuje na kuchence gazowej, powinien zadbać o dobre wietrzenie.


mat/ zdrowie.pap.pl/Sever Salamon



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl