Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Strzelin
Dieta seniora przy schorzeniach

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Dieta osób starszych powinna być bogata w błonnik, witaminy i minerały. Warto, by obfitowała w warzywa i owoce, jednak nie powinny być one surowe. Należy zadbać, by jedzenie było lekkostrawne i niezbyt kaloryczne. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko, takie jak półtłuste mleko czy jajka. Dieta seniora powinna także uwzględniać jego choroby. Sprawdź, co należy jeść, a co wyeliminować przy różnych chorobach.
Dieta seniora przy schorzeniach

Dieta a choroby

W przypadku występowania chorób, dietę osoby starszej należy dostosować tak, by nie pogłębiała problemów zdrowotnych i nie powodowała dyskomfortu trawiennego. W Rezydencji Senioralnej „Słowik” (https://www.rezydencja-senioralna.pl/) podopieczni mają zapewnionych pięć posiłków dziennie. Ich dieta opracowywana jest przez dietetyka klinicznego i dopasowana do każdego seniora. Doświadczony kucharz dba, by posiłki dla podopiecznych dostarczały im niezbędnych składników odżywczych i były zdrowe. W domu spokojnej starości (https://www.rezydencja-senioralna.pl/dom-spokojnej-starosci-dolnoslaskie.html) podopieczni mają zapewnione najlepsze warunki, które zapewnią im pełen komfort. Opiekunowie dbają o ich zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne.

Dieta przy zgadze

Osoby starsze bardzo często cierpią na refluks żołądka, czy tak zwaną zgagę. Aby zminimalizować dolegliwości, z diety należy wyeliminować tłuste mięsa i wędliny. Należy też ograniczyć smażone potrawy, na rzecz gotowanych albo pieczonych. Warto odstawić ostre przyprawy oraz ocet. Uczucie zgagi mogą potęgować tłuste sery, napoje gazowane oraz niektóre owoce i warzywa, takie jak cytryna, pomarańcza, ogórek, pomidor czy cebula. Nie należy także pić kawy i herbaty, szczególnie na czczo.

Problemy z wątrobą

Przy schorzeniach wątroby należy stosować dietę lekkostrawną i spożywać 4-5 niewielkich posiłków, przy czym kolację na 2-3 godziny przed snem. Dania powinny być gotowane na parze lub wodzie, duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone. Należy unikać potraw wędzonych, mocno przyprawionych i tłustych. Warto zrezygnować ze spożywania roślin strączkowych, kapusty oraz surowych warzyw i owoców. W przypadku problemów z wątrobą dieta bogata w błonnik nie jest wskazana.

Posiłki przy cukrzycy

W przypadku cukrzycy należy spożywać 3-7 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Codzienna dieta powinna być bogata w chudy drób, mięsa, nabiał (jogurty, sery, mleko), oleje roślinne oraz pełnoziarniste produkty. Warto wzbogacić dania o kasze, niektóre gatunki ryb (mintaja, dorsza, szczupaka czy pstrąga) oraz owoce i warzywa. Należy ograniczyć spożywanie tłuszczów, w tym tłustego mięsa, oraz wędlin, pasztetów oraz słodyczy. Cukier warto zamienić na erytrol lub ksylitol. Nie wolno również pić alkoholu. Warto również skorzystać z pomocy dietetyka, który ułoży jadłospis.

 


MR



o © 2007 - 2023 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 3 grudnia 2023
Imieniny
Hilarego, Franciszki, Ksawery

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl