
Dieta a choroby
W przypadku występowania chorób, dietę osoby starszej należy dostosować tak, by nie pogłębiała problemów zdrowotnych i nie powodowała dyskomfortu trawiennego. W Rezydencji Senioralnej „Słowik” (https://www.rezydencja-senioralna.pl/) podopieczni mają zapewnionych pięć posiłków dziennie. Ich dieta opracowywana jest przez dietetyka klinicznego i dopasowana do każdego seniora. Doświadczony kucharz dba, by posiłki dla podopiecznych dostarczały im niezbędnych składników odżywczych i były zdrowe. W domu spokojnej starości (https://www.rezydencja-senioralna.pl/dom-spokojnej-starosci-dolnoslaskie.html) podopieczni mają zapewnione najlepsze warunki, które zapewnią im pełen komfort. Opiekunowie dbają o ich zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
Dieta przy zgadze
Osoby starsze bardzo często cierpią na refluks żołądka, czy tak zwaną zgagę. Aby zminimalizować dolegliwości, z diety należy wyeliminować tłuste mięsa i wędliny. Należy też ograniczyć smażone potrawy, na rzecz gotowanych albo pieczonych. Warto odstawić ostre przyprawy oraz ocet. Uczucie zgagi mogą potęgować tłuste sery, napoje gazowane oraz niektóre owoce i warzywa, takie jak cytryna, pomarańcza, ogórek, pomidor czy cebula. Nie należy także pić kawy i herbaty, szczególnie na czczo.
Problemy z wątrobą
Przy schorzeniach wątroby należy stosować dietę lekkostrawną i spożywać 4-5 niewielkich posiłków, przy czym kolację na 2-3 godziny przed snem. Dania powinny być gotowane na parze lub wodzie, duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone. Należy unikać potraw wędzonych, mocno przyprawionych i tłustych. Warto zrezygnować ze spożywania roślin strączkowych, kapusty oraz surowych warzyw i owoców. W przypadku problemów z wątrobą dieta bogata w błonnik nie jest wskazana.
Posiłki przy cukrzycy
W przypadku cukrzycy należy spożywać 3-7 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Codzienna dieta powinna być bogata w chudy drób, mięsa, nabiał (jogurty, sery, mleko), oleje roślinne oraz pełnoziarniste produkty. Warto wzbogacić dania o kasze, niektóre gatunki ryb (mintaja, dorsza, szczupaka czy pstrąga) oraz owoce i warzywa. Należy ograniczyć spożywanie tłuszczów, w tym tłustego mięsa, oraz wędlin, pasztetów oraz słodyczy. Cukier warto zamienić na erytrol lub ksylitol. Nie wolno również pić alkoholu. Warto również skorzystać z pomocy dietetyka, który ułoży jadłospis.