Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Strzelin
Rozpoczęło się grzybobranie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W lasach naszego powiatu można spotkać wielu zbieraczy grzybów. Które grzyby są jadalne i jak je zbierać?

Jesień jest okresem grzybobrania. Pan Bartłomiej Kornijczuk z Kuropatnika z dumą zaprezentował naszej redakcji okazy grzybów, które udało mu się zebrać. Dwa pełne wiadra zapełniły się w parę godzin. Teraz część z nich zostanie ususzona, inne pojawią się w zupie grzybowej lub w pysznym sosie. Grzyby są obecne prawie wszędzie. Występują w lasach, na polach, łąkach, w ogrodach i parkach.

Powszechnie znane i wysoko cenione są grzyby z rodziny borowikowatych. Należy tu borowik szlachetny, maślak zwyczajny, podgrzybek brunatny i koźlarz czerwony. Od września do późnej jesieni pojawiają się owocniki bardzo smacznej gąski zielonej, zwanej też zielonką, która występuje w lasach iglastych na piaszczystym podłożu. Zbieranie grzybów jest wspaniałym sposobem na aktywne spędzanie wolnego czasu. Trzeba jednak uważać na grzyby trujące: Borowiki szatańskie, Gąski tygrysowate, Muchomory czerwone i sromotnikowe, Tęgoskóry pospolite.

W jakich lasach można zebrać najwięcej cenionych i poszukiwanych grzybów? Na terenach mieszanych borów sosnowych można znaleźć: gąski, kurki, borowiki, koźlarze i podgrzybki. Zbieranie grzybów jest wspaniałym odpoczynkiem, dlatego coraz więcej ludzi zajmuje się tym hobby. Każdy grzybiarz powinien przestrzegać odpowiednich norm i zasad panujących w lesie. Nie wolno niszczyć grzybów, które nie są nam potrzebne, ponieważ mogą być pokarmem dla zwierząt.

W lesie należy zachowywać się cicho i spokojnie, aby swoją obecnością nie zakłócać atmosfery oraz nie płoszyć leśnych zwierząt. Powstałą po wyrwanym trzonie jamkę należy zakryć mchem lub próchnicą, następnie ugnieść, aby grzybnia nie wysychała. Przed włożeniem grzybów do koszyka, należy je dokładnie oczyścić z różnych nieczystości. Na dnie koszyka powinny znaleźć się grzyby twardsze, a na wierzchu delikatne i bardziej łamliwe.

A co można zrobić z zebranymi przysmakami? Można przyrządzić wiele smacznych potraw, sosów. Zachęcamy wszystkich do aktywnego spędzania wolnego czasu i zbierania grzybów. Mogą Państwo podzielić się z nami swoimi zebranymi okazami oraz przygodami.


Radosław Kwiatkowski



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 17 kwietnia 2024
Imieniny
Anicety, Klary, Rudolfina

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl