Jednak okres ten w strażackich statystykach zapisany jest wzmożoną ilością interwencji.
Zdecydowana większość przyczyn tragicznych wypadków drogowych, utonięć czy pożarów leży po stronie człowieka. Tylko od nas zależy na ile nasze zachowanie jest odpowiedzialne. Przedstawimy Państwu zasady bezpiecznego zachowania zarówno dla żniwiarzy, jak i wczasowiczów.
Maszyny i urządzenia pracujące po kilkanaście godzin dziennie wymagają codziennych zabiegów konserwacyjnych. Wszystkie części mechaniczne pracujące w ruchu muszą być systematycznie smarowane i sprawdzane czy są sprawne. Zatarte łożyska są bardzo częstą przyczyną pożarów kombajnów czy pras do słomy. Strażacy ze Strzelina w ostatnich tygodniach mieli kilkanaście podobnych wezwań.
Kolejną zasadą, jaką należy przestrzegać, jest zabezpieczenie podręcznego sprzętu gaśniczego do prowadzenia ewentualnych działań gaśniczych. Dobrze jest zabezpieczyć się ciągnikami z pługami do oborywania miejsca pożaru oraz beczkowozami z wodą.
Inicjatywą godną naśladowania, jest zachowanie niektórych rolników, którzy ustalają sobie dyżury w czasie żniw, by pilnować plony. Jest to bardzo dobre postępowanie, ponieważ działania podejmowane przed przybyciem jednostek straży pożarnej potrafią w dużej mierze ograniczyć wysokość strat.
W okresie letnim trzeba z rozwagą używać ognia. Palenie tytoniu jest dozwolone jedynie w miejscach pozbawionych materiałów palnych, oddalonych od miejsca wykonywania prac żniwnych i występowania palnych płodów rolnych co najmniej 10 m. Całkowicie zabronione jest palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbioru plonów rolnych oraz ich transporcie. W czasie naprawy maszyn z użyciem spawarek czy palników należy dozorować miejsce prowadzenia prac przez kilka godzin po ich zakończeniu.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:1) od budynków wykonanych z materiałów:a) palnych - 30 m,b) niepalnych i pokryciu trudno zapalnym - 20 m, 2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m, 3) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m ,4) od lasów i terenów zadrzewionych - 100 m, 5) między stertami, stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m, 6) od granicy działki - 4 m. Strefa pożarowa sterty lub stogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5 000 m3. Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m,od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie.
Ponadto informujemy o przestrzeganiu zakazu wypalania: roślinności na łąkach, pastwiskach, nieużytkach, rowach, pasach przydrożnych, szlakach kolejowych, lub w strefie oczeretów i trzcin, ściernisk, słomy oraz resztek pożniwnych.
W przypadku stwierdzenia prowadzenia działalności rolniczej niezgodnie z powyższymi zasadami, rolnicy mogą mieć wstrzymaną pomoc finansową (płatności ONW) na wspieranie działalności rolniczej.