W centrum handlowym Magnolia Park we Wrocławiu odbyła się kolejna już, regionalna edycja tej popularnej imprezy. Ocenie komisji konkursowej, złożonej z przedstawicieli urzędu marszałkowskiego województwa dolnośląskiego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, poddanych zostało 75 produktów i 12 potraw. Wszystkie biorące udział w konkursie potrawy to przysmaki regionalne wynikające ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu oraz wywodzące się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w województwie dolnośląskim. Kilkudziesięciu wystawców prezentowało swe wyroby w pięciu kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz dodatkowo konkurs na najlepszą potrawę regionalną.
Z terenu powiatu strzelińskiego w konkursie uczestniczyła naprawdę spora liczba wystawców, zarówno zajmujących się gastronomią i produkcją żywności, jak i lokalnych organizacji społecznych. Prezentowali się tam miedzy innymi: restauracja Sezam ze Strzelina, piekarnia „Jędruś” w Łojowicach, piekarnia „Muszyński” ze Szczawina, Koła Gospodyń Wiejskich w Kuropatniku i Jędrzychowicach oraz Regionalne Koło Związku Pszczelarzy w Strzelinie w osobach Andrzeja Gryglaka oraz Stanisława Kwarcińskiego. Swą reprezentację w osobach mieszkanek Zielenic: Barbary Juraszek, Ewy Łopaty oraz Pauliny Wilk miała także gmina Borów. Oprawę plastyczną i artystyczną ich stoiska stworzyła Elżbieta Sucharska – dyrektor GBP w Borowie. Bardzo ciepło został przyjęty zespół Ślężanki, który jako jedyny porwał publiczność do tańca. Panie bisowały dwukrotnie i zostały nagrodzone gromkimi brawami.
Po długich obradach komisja oceniająca ogłosiła w końcu rozstrzygnięcie, przyznając że nie było to łatwe. W kategorii potrawy znakomite II miejsce przyznano strzelińskiej restauracji Sezam za Gulasz Chłopski i Żurek w Chlebie. Miejsce III w tej kategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Kuropatnika za Gołąbki Jarskie i Kartoflankę Dziadkówka. Natomiast w kategorii produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego wyróżnienie zdobyła Szynka Strzelińska Pieczona, która również reprezentowała potrawy Sezamu. Zwycięzcom wręczono pamiątkowe dyplomy i sprzęt AGD.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach agroturystycznych i przez lokalnych wytwórców. Następne spotkanie w ramach projektu odbędzie się w październiku w Operze Wrocławskiej.