Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Żurek powalił na kolana

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zorganizowanego przez urząd marszałkowski województwa dolnośląskiego, powiat strzeliński miał pokaźne grono reprezentantów.

W centrum handlowym Magnolia Park we Wrocławiu odbyła się kolejna już, regionalna edycja tej popularnej imprezy. Ocenie komisji konkursowej, złożonej z przedstawicieli urzędu marszałkowskiego województwa dolnośląskiego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, poddanych zostało 75 produktów i 12 potraw. Wszystkie biorące udział w konkursie potrawy to przysmaki regionalne wynikające ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu oraz wywodzące się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w województwie dolnośląskim. Kilkudziesięciu wystawców prezentowało swe wyroby w pięciu kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz dodatkowo konkurs na najlepszą potrawę regionalną.

Z terenu powiatu strzelińskiego w konkursie uczestniczyła naprawdę spora liczba wystawców, zarówno zajmujących się gastronomią i produkcją żywności, jak i lokalnych organizacji społecznych. Prezentowali się tam miedzy innymi: restauracja Sezam ze Strzelina, piekarnia „Jędruś” w Łojowicach, piekarnia „Muszyński” ze Szczawina, Koła Gospodyń Wiejskich w Kuropatniku i Jędrzychowicach oraz Regionalne Koło Związku Pszczelarzy w Strzelinie w osobach Andrzeja Gryglaka oraz Stanisława Kwarcińskiego. Swą reprezentację w osobach mieszkanek Zielenic: Barbary Juraszek, Ewy Łopaty oraz Pauliny Wilk miała także gmina Borów. Oprawę plastyczną i artystyczną ich stoiska stworzyła Elżbieta Sucharska – dyrektor GBP w Borowie. Bardzo ciepło został przyjęty zespół Ślężanki, który jako jedyny porwał publiczność do tańca. Panie bisowały dwukrotnie i zostały nagrodzone gromkimi brawami.

Po długich obradach komisja oceniająca ogłosiła w końcu rozstrzygnięcie, przyznając że nie było to łatwe. W kategorii potrawy znakomite II miejsce przyznano strzelińskiej restauracji Sezam za Gulasz Chłopski i Żurek w Chlebie. Miejsce III w tej kategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Kuropatnika za Gołąbki Jarskie i Kartoflankę Dziadkówka. Natomiast w kategorii produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego wyróżnienie zdobyła Szynka Strzelińska Pieczona, która również reprezentowała potrawy Sezamu. Zwycięzcom wręczono pamiątkowe dyplomy i sprzęt AGD.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach agroturystycznych i przez lokalnych wytwórców. Następne spotkanie w ramach projektu odbędzie się w październiku w Operze Wrocławskiej.


Opr. RH



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl