Spacer po lesie i zbieranie grzybów to przyjemność połączona z pożytecznym, na ktorą nie zawsze mamy czas. Jednak wyjątkowe walory smakowe i zapachowe grzybów sprawiają, że coraz częściej kupujemy je od grzybiarzy sprzedających na miejskich targowiskach lub na stoiskach rozstawinych przy drodze. Pamiętajmy, że zasada ograniczonego zaufania może nam uratować życie. To, że sprzedawca zbiera grzyby do 10 lat i doskonale je zna, nie oznacza, że jest nieomylny. Warto wiedzieć, że kupujący ma prawo żądać okazania atestu przez handlarza.
Odpowiedzialność za produkt spoczywa na wprowadzającym go do obrotu. Grzybiarz, który swoje zbiory przeznacza na sprzedaż, powinien zgłościć się z nimi do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Strzelinie, której siedziba znajduje się przy ul. A. Mickiewicza 18, w celu ich kontroli. Oceny zbiorów codziennie od godz. 7.30 do 15.00 dokonuje dwóch wyspacjalizowanych grzyboznawców. Za usługę uiszczana jest zapłata, której wysokość uzależniona jest od wielkości zbiorów. Za 10 kg trzeba zapłacić 10 zł. Nieodpłatnej kontroli mogą spodziewać się osoby, które owoce grzybobrania chcą wykorzystać do celów prywatnych. Wydany atest ważny jest do 48 godzin. Po tym okresie należy bezwzględnie wyrzucić zbiory. W sprzedaży mogą pojawić się wyłączniegatunki określone przez rozporządzenie ministra zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r.
Grzybiarze powinni pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Nie należy zbierać grzybów, co do których mamy wątpliwości. Wszelkie niepewności można rozwiać, korzystając z atlasu grzybów. Unikajmy również młodych grzybów, które nie wykształciły jeszcze cech osobliwych dla danego gatunku. Są one najczęstrzą przyczyną tragicznych pomyłek.
Początkującym zbieraczą radzimy zabierać do domu tylko grzyby rurkowe (z charakterystyczną gąbką pod kapeluszem). W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Uważajmy też na dziko rosnące pieczarki – część z nich to pieczarki żółte, z pozoru niczym nie różniące się od pieczarek polnych, ale powodujące ostre problemy gastryczne. W żadnym wypadku nie wolno zbierać grzybów do reklamówki, najlepiej na grzybobranie zabrać przewiewny koszyk, a zbiory przechowywać w temperaturze do 10 stopni.