Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Strzelin
Pod okiem mistrza

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W ubiegłą środę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ludowe Polskim odbył się pokaz kulinarny, który poprowadził Zbigniew Koźlik, znany i ceniony szef kuchni z wrocławskiego hotelu Park Plaza. W pokazie uczestniczyło 70 uczniów oraz zaproszeni goście.
Pod okiem mistrza
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Pod okiem mistrza
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Pod okiem mistrza
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Pod okiem mistrza
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Pokaz kulinarny odbył się w szkole dzięki współpracy z Agencją Rynku Rolnego we Wrocławiu. Uczestniczył w nim między innymi Krzysztof Iwanków, wicedyrektor Agencji. Tego typu pokazy mają na celu promocję dziedzictwa kulturowego, w którym zawierają się promocja turystyki kulinarnej, mają również znacznie wspierać propagowanie tradycji kulinarnych, receptur a także wiedzę o specyficznym pochodzeniu produktów. Głównym celem jest promowanie polskich dań, z polskich i do tego ekologicznych produktów, co stanowi współcześnie szczególne zainteresowanie Unii Europejskiej.

Niesamowitą lekcję kulinarną poprowadził Zbigniew Koźlik wspólnie ze swoim asystentem, którą podziwiało aż 70 uczniów, w tym dwie uczennice występowały w roli pomocników kucharza. W trakcie pokazu nie zabrakło rozmów na temat aktualnego tematu, który dotyczy potraw na stole wigilijnym. Oprócz tego szef kuchni przygotował sandacza w kaszy gryczanej z borowikami w sosie buraczano-malinowym, polędwiczkę aromatyzowaną trawą żubrową, przepyszne gołąbki kurżewnickie a także kaczkę w sosie żurawinowo-borowikowym.

W drugiej części spotkania 11 uczniów uczestniczyło w warsztatach, w których pod nadzorem kucharza samodzielnie przygotowywali potrawy. Odbywało się to w szkolnej pracowni obsługi konsumenta. Uczniowie byli bardzo zaangażowani i zadowoleni a przyrządzaniu dań towarzyszyło mnóstwo zabawy i pozytywnych wrażeń. Młodzież przygotowała między innymi kluski ze szpinakiem, pierogi z sandaczem oraz kapustą kiszoną i borowikami. W ramach warsztatów przygotowano także pstrąga kłodzkiego, jako jeden z produktów lokalnych. Po przygotowaniach, uczniowie i obecni podczas pokazu, mieli możliwość degustacji. W czasie spotkania Zbigniew Koźlik rozmawiał z uczniami, również na temat możliwości, jakie niesie ze sobą uruchomienie własnej produkcji wyrobów ekologicznych.

- Planujemy dalsze tego typu imprezy, gdyż współpraca z Agencją Rynku Rolnego została zawarta na dłuższy czas – mówi Aneta Paluch, wicedyrektor ds. szkolenia zawodowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ludowie Polskim.


AJ



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 24 kwietnia 2024
Imieniny
Bony, Horacji, Jerzego

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl