Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wrocław
Święto z indykiem w roli głównej

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Amerykańskie Święto Dziękczynienia, znane każdemu miłośnikowi filmów zza oceanu, coraz odważniej wkracza w sferę polskiej gastronomii. Tradycyjne menu tego dnia to okazały, pieczony indyk.
Święto z indykiem w roli głównej

Ale mało kto wie, jak ciekawa historia stoi za świętem, które będzie obchodzone już 26 listopada

Początki obchodzonego w USA i Kanadzie Thanksgivng Day, czyli popularnego Święta Dziękczynienia, sięgają XVII wieku. Wtedy to, w 1621 roku ponad stuosobowa grupa angielskich separatystów, którzy osiedlili się w Plymouth w stanie Massachusetts, wspólnie z rdzennymi Indianami z plemienia Wampanoagów uczciła przetrwanie srogiej zimy i dorodne zbiory. W 1863 roku prezydent Stanów Zjednoczonych Abraham Lincoln ogłosił natomiast Święto Dziękczynienia świętem narodowym.

Od tego czasu w Stanach Zjednoczonych co roku w każdy czwarty czwartek listopada (w Kanadzie w drugi poniedziałek października), w domach zbierają się całe rodziny, by przy wspólnym stole podziękować za miniony rok. – To jednocześnie święto patriotyczne i religijne, a także niepowtarzalna okazja, by wszyscy zebrali się w jednym miejscu i cieszyli swoją obecnością. Także w Road American Restaurant to dzień szczególny, bo co roku z tej okazji odwiedzają nas rodowici Amerykanie, mieszkający na co dzień we Wrocławiu, i tęskniący za narodową tradycją – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzający w MJM Group, będące właścicielem restauracji we wrocławskim Sky Tower.

Specjalnie dla swoich gości w tym dniu restauracja zaserwuje świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, najważniejszą potrawą będzie indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego. W zestawie znajdzie się jeszcze zupa dyniowa oraz mnóstwo pieczonych na ruszcie dodatków. Nie zabraknie również pancakesów i tortu dla podkreślenia wyjątkowości tego dnia.

Dla miłośników amerykańskiej kuchni Święto Dziękczynienia będzie więc okazją do spróbowania nowych smaków i kulinarnej podróży za ocean.


otomedia.pl



Dzisiaj
Piątek 29 marca 2024
Imieniny
Marka, Wiktoryny, Zenona

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl


OtoStrzelin.pl © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl