Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wrocław
Złoty Pies w Rynku warzy już piwo

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Lager leżakuje, piwo marcowe fermentuje, IPA trafiła właśnie do kotła warzelnego, na swoją kolej czeka pszeniczne. Browar restauracyjny Złoty Pies przygotowuje cztery premiery na otwarcie we wrześniu.
Złoty Pies w Rynku warzy już piwo

Złoty Pies w Rynku warzy już piwo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Złoty Pies w Rynku warzy już piwo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Browar Złoty Pies zaczął warzenie od Lagera (o nazwie Bokser), ponieważ dojrzewa najdłużej (6 tygodni) z czterech premierowych piw. Trzy warki tego piwa już leżakują. Wariacja na temat piwa marcowego (Buldog Amber) nabiera w tej chwili charakteru w kadziach fermentacyjnych. Natomiast w kotle warzelnym gotuje się właśnie IPA na nowozelandzkich chmielach (Pitbull).

– Marcowe i IPA będą leżakować 2-3 tygodnie. Na końcu jest pszeniczne, Golden Weizen, które trafi do kufli prawie od razu po zakończeniu fermentacji. Każde piwo warzymy według autorskiej receptury, na składnikach najwyższej jakości, w naturalnym tempie, niczego nie przyśpieszając – mówi Łukasz Szwed, piwowar browaru Złoty Pies.

Cztery piwne style na otwarcie browaru to dopiero początek. W ciągu roku w Złotym Psie będzie od kilku do kilkunastu nowości. Podobnie jak premierowe, każdy rodzaj piwa otrzyma własną nazwę i wizerunek nawiązujący do jednej z ras psów.

Browar wyróżnia także idea live brewing. Na czym polega? W Złotym Psie będzie można zobaczyć wszystkie etapy warzenia piwa, a nawet własnoręcznie dorzucić słody i chmiele do dwóch wielkich miedzianych kadzi, które stoją w głównej sali.

– To tylko początek procesu warzenia. Na kolejnych etapach goście będą mogli m.in. pomóc przy odcedzaniu zacieru słodowego lub sprawdzić, czy osiągnęliśmy odpowiedni poziom scukrzenia – dodaje Łukasz Szwed.

Będzie można nawet pójść z piwowarem do leżakowni i sprawdzić, czy piwo, którego warzenie zaczęliśmy kilka tygodni wcześniej, może już trafić do kufli.

Bez tajemnic będzie także kuchnia Złotego Psa. Goście zobaczą, jak przygotowywane są potrawy. Restauracja będzie miała sezonowe menu, a produkty będą pochodzić od regionalnych producentów, na stałe współpracujących z browarem.

Browar restauracyjny Złoty Pies powstał w kamienicy z charakterystycznym godłem Złotego Psa. Stąd jego nazwa. W środku będzie 250 miejsc na dwóch poziomach – w sali na pierwszym piętrze i w klimatycznych piwniczkach oraz 5 barów.


otomedia.pl



Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl


OtoStrzelin.pl © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl